De Verwondering

site2(2015) De verwondering is een tentoonstelling die volledig werd bedacht en uitgewerkt door het team van het Kindermuseum.
Alle zintuigen van de kinderen worden geprikkeld: voelen, ruiken, kijken, luisteren en proeven maar vooral: spelenderwijs leren!
Onze tentoonstellingen richten zich tot kinderen van 6 tot 12 jaar.

Even stilstaan, genieten, bewonderen… kortom, een oefening in verwondering.
De schatten in onszelf ontdekken alsook die in onze onmiddellijke omgeving; voorrang aan inventiviteit, enthousiasme en eenvoudig levensgeluk!
Volop zien, ruiken, proeven, horen en voelen, met volle teugen van al het mooie van mens en universum genieten en de schoonheid van het leven dankbaar be-leven.

Laveer op een dambord tussen de groten van de geschiedenis, laat je niet schaakmat zetten en ga helemaal op in de bibliotheek. Stap in de droomtrein voor een reis door het onmogelijke. Wek je zintuigen, ontdek de verborgen krachten van je lichaam en hop, beweeg!
We duiken met onze duikboot, diep, diep, daar, een vis, die geeft licht!! Verderop een eskimo, kom in zijn iglo. Ben jij op straat acteur of liever toeschouwer? Beken kleur en geef vorm aan onze stad.
Beland met het rad van het leven in een onverwachte situatie en dan zien we samen vanuit het meesterbrein hoe je er het beste van maakt.

En nog zoveel meer…
taupe émerveillée-genérique

De verschillende hoofdstukken van onze tentoonstelling zijn :

1. De Magische Klas: leren: wat een geluk! Zich vergissen, experimenteren, kijken, voelen, ruiken, denken, dromen… Een avontuur beleven op een reuze schaakbord, vergezeld door allerhande personages uit onze geschiedenis… De weg even kwijtraken in een reuzengrote boekentas… Een duik nemen in de boeken van onze reuze bibliotheek… Een reis met de trein naar dromenland… Kom het allemaal beleven in onze Magische Klas!

2. Mijn Lichaam: ik heb het geluk te mogen groeien met een grandioze machine! Wat is het leven toch wonderbaarlijk! Kinderen ontdekken hier het mechanisme dat hen draagt en hen toestaat om te leven. Alle wonderen, alsook de beperkingen, van deze geweldige machine worden in kaart gebracht aan de hand van ludieke activiteiten, grandioze doe-modules en een avontuurlijk parcours.

3. De Natuur: ik ontdek, observeer en bewonder de kleine zaken die de natuur mij biedt. Doorheen een groot gezelschapsspel vormen een prairie, ijsvlakten, een duikboot en de jungle de stopplaatsen voor een ontdekkingstocht waarin de kinderen worden uitgenodigd om even stil te staan bij de verborgen schatten der natuur!

4. De Stad: ik MAG mij uitleven, creëren en ontwerpen…ook in een stad! In deze zaal worden de kinderen uitgenodigd om ieder uithoekje van een grijze en grauwe stad te herdenken, herschikken en te bekleden in een mantel van licht en kleur. Street Art ten top!!!

site3(2015) 5. De kleine Filosoof: mijn hersenen staan mij toe om te denken: cogito! Wat een wonder dat ik dit kan! In deze zaal ontdekken de kinderen het prachtige mechanisme waarbij prikkels door onze hersenen worden omgezet in gedachten, handelingen en herinneringen. Vergezeld door enkele verlichte denkers worden zij vervolgens gegidst door de wondere wereld van de filosofie.

6. Jouw eigen wereld: stap in een droomwereld waar alles kan… In deze zaal worden de kinderen aangezet tot de rust en contemplatie: de feeërie der dromen.