Missie

“Ik hoor en ik vergeet.

Ik zie en ik herinner.

Ik doe en ik begrijp.”

 

Als pionier in Europa, maakte het Kindermuseum van deze Chinese spreuk zijn leuze. Het gezegde illustreert perfect de interactieve en psychologische visie van het museum op de ontwikkeling van kinderen.

In het Kindermuseum vind je geen computerschermen of videogames terug. Aan de hand van decors, houten spelletjes en inleefmomenten leren de kinderen iets bij over zichzelf en de wereld waar ze deel van uitmaken.
Elke tentoonstelling is interactief en speels en stimuleert dialoog en spel tussen ouders en kinderen.
Het team van animatoren speelt een essentiële rol in het overbrengen van de educatieve thema’s en de filosofie van het Kindermuseum.
Ze blazen leven in de zalen door een vertrouwde omgeving te creëren voor de kinderen waarin er aandachtig naar hen geluisterd wordt terwijl ze het woord nemen en hun gevoelens uiten.
Elke tentoonstelling wordt zelf door het team van Het Kindermuseum bedacht en uitgewerkt, telkens voor een periode van vier jaar. Daarbij doet het museum beroep op verschillende specialisten, zoals kinderpsychologen.
Alle zintuigen komen aan bod tijdens een bezoek aan het museum. De kinderen amuseren zich door dingen aan te raken, door te kijken en te ruiken, door te luisteren en bij te leren.
De tentoonstellingen van het Kindermuseum zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.
Tijdens haar studie Psychologie aan de universiteit van Harvard krijgt voorzitster Kathleen Lippens de kans om het Children’s Museum in Boston (VS) te bezoeken.

Deze ervaring laat een diepe indruk na en ze besluit om een gelijkaardig Kindermuseum in Brussel te openen.

Belangrijke data in de geschiedenis van het Museum

1975

Oprichting van de vzw « Kindermuseum » met zes medewerkers.

1976

Vestiging van het Kindermuseum in de Tenboschstraat 32 te Elsene. Het project kan rekenen op de genereuze steun van de Amerikaanse bank Morgan Guarantee Trust.

1976

Op 6 oktober 1976 opent het Kindermuseum officieel zijn deuren. Het museum kent vanaf het begin een groot succes bij het grote publiek en bij scholen.

1978

Sleuteljaar voor het Kindermuseum. Vanaf dan lopen er uitgebreide tentoonstellingen over een periode van twee jaar. De animatoren worden eveneens vergoed voor hun prestaties.

1983

Het Brussels gewest kent 6 GECO-jobs (Gesubsidieerde Contractuelen) toe aan het Kindermuseum.

1986

Het Kindermuseum verhuist naar de Burgemeestersstraat 15 in Elsene. Dit herenhuis met een totale tentoonstellingsoppervlakte van 600 m² biedt de kans om een volledig nieuwe pedagogische aanpak uit te werken. Een betere kennis van zichzelf, anderen en de wereld vormt de kern van alle volgende tentoonstellingen.

1992

Het museum verkoopt zijn eerste tentoonstelling alsook zijn know-how aan buitenlandse musea in Frankrijk, Griekenland en Portugal.

2012

Het Kindermuseum zet zijn weg verder onder leiding van Fabienne Doigny en met een ploeg van ongeveer 30 medewerkers.

Pin It on Pinterest